Sollicitatiegesprek voorbereiden

formulier
Allereerst gefeliciteerd met je sollicitatiegesprek! De basis voor een succesvolle presentatie én een vlot sollicitatiegesprek leg je door het gesprek goed voor te bereiden. Een combinatie van je mooiste kleding met een indrukwekkend CV, is niet meer voldoende. Denk na over hoe je jezelf presenteert, hoe je overkomt en hoe je jezelf verkoopt. Je kan nog zo goed overkomen, maar als je je niet hebt verdiept in de organisatie waar je op gesprek gaat, zul je geen goede indruk maken. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is dus essentieel. Jobfinity heeft de belangrijkste voorbereidingen voor jou op een rijtje gezet, veel succes!

Op gesprek bij een klant? Dan dient je voorbereiding optimaal te zijn. Gebruik onderstaande checklist, dan ga je goed voorbereid het sollicitatiegesprek in.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden | Alle vragen en antwoordenWij raden je aan om -indien mogelijk- ten minste een dag van tevoren te beginnen met de voorbereiding van je sollicitatiegesprek. Op deze manier heb je voldoende tijd om goed na te denken over het gesprek. Pak een schrijfblok en begin met onderstaande punten ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek:

1. Bereid een kort verhaaltje voor waarin je over jezelf vertelt. Dit verhaaltje gaat meer over jou als persoon, dus je hobby’s, interesses, vrienden, etc. en dus niet over je eventuele werkervaring; 
2. Waarom jij de juiste kandidaat bent voor deze opdracht/ functie? Oefen het antwoord op deze vraag goed. Leg hierbij aan de hand van de vacaturetekst uit wat je sterke punten zijn;
3. Bezoek de website, zodat je een goed beeld krijgt van het bedrijf en de branche.

Sollicitatiegesprek vragen

Schrijf een paar vragen op die je tijdens het gesprek wilt stellen. Bijvoorbeeld: Wat voor een IT-omgeving heeft dit bedrijf? Hoe ziet een werkdag eruit? Wat is het niveau van de eindgebruikers? Etc.

Voor je vanuit huis vertrekt

Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat je geen stress hebt, dus zorg dat je ruim op tijd vertrekt. Hieronder lees je nog een aantal punten die belangrijk zijn om voor te bereiden, alvorens je vertrekt richting het sollicitatiegesprek.
1. Zie je er netjes en verzorgt uit? Heb je nette schoenen aan, een nette broek en een overhemd. Check of je gezicht er verzorgt uitziet, zit je haar goed en doe een luchtje op. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken;
2. Print je CV en de vacature- en/of opdrachtbeschrijving uit en neem deze mee;
3. Neem het schrijfblok mee waar je de voorbereide vragen in hebt geschreven;
4. Schrijf op met wie je het gesprek hebt, zijn/haar telefoonnummer en het adres;
4. Print altijd een routebeschrijving uit.

Aankomst sollicitatiegesprek

Zorg dat je minimaal 10 minuten van te voren op locatie bent. Ga ruim op tijd van huis weg, en zorg dat een eventuele vertraging, zoals een file of treinvertraging, geen problemen kan veroorzaken. Benut de extra tijd die je nog hebt goed, door je vragen nog even door te nemen en check op het toilet nog even snel of je er nog netjes uitziet.

Sollicitatiegesprek tips

Stel jezelf netjes voor met voor- en achternaam. Kijk mensen aan als je tegen ze praat en denk om je lichaamshouding. Eenmaal aan tafel probeer je rechtop te zitten. Laat mensen eerst uitpraten alvorens je reageert. Zorg dat je goed luistert naar de vragen en dat je de vraag ook beantwoord, zonder onnodige informatie te geven. Check dit door af en toe te vragen of je de vraag hebt beantwoord.

Sollicitatiegesprek vragen en antwoorden

Als laatste wensen we je namens Jobfinity heel veel succes met de voorbereiding van het gesprek. Wij hopen dat bovenstaande informatie bruikbaar is, en horen graag je feedback via: [email protected]

Vacature zoeken

Zoek in onze database naar een passende vacature.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op.
Marcel Goezinne
Marcel Goezinne
[email protected]
06 - 102 28 606

Onze ICT professionals werken o.a. bij

Landsmeer
Quantore
WestFriesGasthuis
IBM
Holland-Casino
Siso
VUmc
Das